Partners & Links

MW Nederland en het internationale netwerk

Wat doet Mountain Wilderness Nederland tussen MW-reuzen als Zwitserland, Italië, Frankrijk, Spanje?

Alle andere Mountain Wildernesslanden hebben bergen waardoor ze er ook zeggenschap over hebben. Bij de inrichting van bergen en dalen speelden economische belangen een rol, maar ook ecologische belangen, de exploitatie van energiehulpbronnen en mobiliteit. Elk zogeheten ‘national chapter’, ofwel landelijke dochterstichting van Mountain Wilderness International, houdt zich bezig met de lokale en nationale problematiek die specifiek is voor hun eigen land en grijpt in waar zij dat nodig vindt.

 

Mountain Wilderness Nederland heeft een ander doel. Wij willen een platform zijn voor het nadenken over ‘berg en mens’, vanuit de Nederlandse bergliefhebber. Wij doen dit niet op een abstract niveau, maar met concrete input van bergminnend Nederland. Dus niet: actievoeren en heel hard roepen wat wel en niet mag en kan. Maar: een inventarisatie maken van de bergbeleving en hier over nadenken. Iedereen heeft inbreng, iedereen kan input geven.

Natuurlijk houdt Mountain Wilderness Nederland je ook op de hoogte van wereldwijde acties die al te enthousiast gebruik van bergen proberen af te remmen. Bij MOUNTAIN WILDERNESS INTERNATIONAL kun je vinden hoe in diverse landen wordt gedacht over berggebruik.

 

Partners
NKBV: De NKBV heeft bijgedragen aan de oprichting van de stichting Mountain Wilderness Nederland in oktober 2011, als opvolger op het Nederlandse Alpen Platform en NMGA. Mountain Wilderness Nederland dient als contact voor de NKBV met het CIPRA en is lid van de duurzaamheidswerkgroep Groen NKBV.

Respect the Mountains: Respect the Mountains maakt de bergsporter bewust van de kwetsbaarheid van de Alpen en van de simpele manieren om de impact van de bergsporter-en toerist zo klein mogelijk te houden.

www.debroedplaats.com: Mensen die op hun eigen manier zich willen terugtrekken in de natuur, biedt de ‘Broedplaats’ begeleiding in de woestijn, aan zee of in de bergen.

Nederlandse Associatie van International Mountain Leaders (NAIML): Deze opleiding  is een internationaal erkend diploma voor het beroepsmatige begeleiden van mensen in de natuur tot aan het begin van het alpien terrein. De reden dat Mountain Wilderness partner is geworden met het IML is dat de opleiding zich niet alleen beperkt door het veilig en bekwaamd gidsen van mensen. Beleving van een authentiek avontuur, plezier, en de berglandschappen verantwoordelijk betreden staan centraal in hun filosofie en aanpak. Daarnaast staat duurzaamheid ook hoop op de agenda; het IML leidt gidsen op die door hun houding en deskundigheid ervoor zorgen dat het beoefenen van een bergactiviteit vandaag, de beleving en dus het plezier van de toekomstige generaties bergliefhebbers niet in gevaar brengt.