Nederland heeft helaas geen bergen maar wel veel bergtoeristen. Het behoud van de bergwildernis en het uitoefenen van een duurzame bergsport zijn ook in Nederland relevante onderwerpen.
Daarom organiseert Mountain Wilderness Nederland diverse acties om de authentieke bergbeleving te behouden. Mountain Wilderness doet onder andere het volgende:
- Deze website onderhouden als informatiebron over authentieke beleving in een berglandschap.
- Debatten starten over gemotoriseerde bergsport zoals heliski, off-road quads- en sneeuwmotor-races.
- Zicht geven op debatten in andere landen. We verzamelen en vertalen de belangrijkste discussies bij Mountain Wilderness stichtingen in Alpiene landen.
- Opiniestukken in bergtijdschriften publiceren om standpunten van leden van de stichting Mountain Wilderness Nederland bekend te maken.
- Bewustwording bij bergwandelaars en -beklimmers stimuleren door middel van een aantal projecten (zoals de communicatie, cursussen en lezingen), onder andere in samenwerking met Respect The Mountain.
- Samenwerking met de NKBV rond het thema ‘duurzaamheid’.
- Mountain Wilderness is op 3 februari 2012 genomineerd voor de Bergsport Award.
- Ten slotte is Mountain Wilderness Nederland lid van het CIPRA.
Om afvast erover na te denken
1. De berg als decorstuk
Liften, helikopters, berghotels, hanggliders en klettersteigers. Bergen zijn steeds meer het decor van sportieve activiteiten. Wat betekent dit voor een berggebied en wat doet het met onze ‘bergbeleving’? Mountain Wilderness doet hier onderzoek naar en vraagt jouw hulp! Denk na over de gevolgen van deze sportieve activiteiten. We hoeven niet meteen alle bergliften afbreken of thuis te blijven! Mountain Wilderness doet onderzoek naar bergen en bergsport en vraagt je om mee te denken.
2. Hoe hoog wil je gaan
Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst kunnen blijven wandelen, klimmen, kortom alles wat we in/bij/op bergen willen doen? Soms betekent het dat de economische exploitatie van een berggebied ingedamd moet worden. Maar allereerst moeten we ons bedenken: willen we echt overal kunnen komen en van alle comfort voorzien worden, hoe hoog op de berg ook? Waar en hoe trek jij de grens?
3. Hutten
Op een bergsportkamp besloten deelnemers hun ervaringen met verschillende berghutten in de omgeving naast elkaar te leggen. Daarna vroegen ze zich hardop af wat ze wel en wat niet waardeerden aan de hutten en waarom. De leukste, meest gewaardeerde hutten hadden de overeenkomsten: authentiek en redelijk “Spartaans”. De deelnemers maakten er een wedstrijd van: wie vindt de eenvoudigste maar ook aantrekkelijkste hut?
4. Authenticiteit en Beloning vs Comfort en Gemak
Dit heb je vast eens meegemaakt: je komt aan op je bergbestemming voor een vakantie en je wordt overdonderd door een enorm aanbod aan voorzieningen; liften, foldertjes, bewegwijzeringen en belevenisparken-met-een-thema. In eerste instantie denk je: “fijn, er is hier veel te doen en te zien”. Eenmaal boven op de berg merk je dat het wel erg druk is. Waar je ook kijkt, je ziet mensen die dezelfde tocht maken, in dezelfde hut eten en drinken en met dezelfde lift naar boven en naar beneden gaan. “Jammer, maar zo is het nu eenmaal, je bent tegenwoordig nergens meer alleen en die mensen hier moeten er ook iets aan verdienen.” En daarmee is voor jou de kous af. Bovendien is die lift handig voor je moeder die mee is en de wandeling terug naar het dal net iets te zwaar vindt. De hut heeft zowaar je favoriete Belgische biertje in voorraad. Dat beschouw je dan maar als compensatie voor de filevorming tijdens je wandeling. Toch nog een geslaagde dag….
Dit zijn typische situaties waar Mountain Wilderness zich in verdiept. Wat gebeurt hier precies? Waarom is deze wandelaar tegelijkertijd teleurgesteld en tevreden? Wat is hier gewonnen en wat is verloren gegaan? Wat betekent het, behalve voor zijn bewonderaars en gebruikers, voor de berg zelf?
Lezen
We verwijzen je graag naar onderstaande boekenlijst. Heb je tips om deze lijst aan te vullen? Laat het ons dan weten!
- Human relationships with wilderness: The fundamental definition of wilderness character, Alan E. Watson, 2004
- Desert Solitaire, Edward Abbey, 1968
- Master Thesis Antropologie, Scriptie van Wouter-Dirk Huitzing, student antropologie, over gedrag van professionals in de bergsport t.a.v. klimaatverandering, Juni 2011
- Nature and the Human Soul, Bill Plotkin, 2008, Blog: http://natureandthehumansoul.blogspot.com/
Doen
Hieronder enkele links naar organisaties in de wereld (soms zelfs vlakbij ons) die concreet bezig zijn met het invullen van de filosifie van Mountain Wilderness, ieder op een verschillende manier en professioneel.