Event Monte Viso

Het evenement op de Monviso (ook wel Monte Viso)
In samenwerking met de afdelingen van de Italiaanse Alpen Club, Pro Natura en Italia Nostra.

De Monviso is een symbool voor alle Italiaanse bergbeklimmers. Het is niet alleen de hoogste berg in de regio Piemonte, maar staat ook bekend als de berg die het massatoerisme heeft overleefd met behoud van zijn oorspronkelijke betekenis en boodschap. We herinneren ons het schandalige voorstel om kunstmatig daglicht te genereren op de berg tijdens de Olympische Winterspelen van 2006. De lokale gemeenschappen reageerden verontwaardigd en verwierpen het voorstel. Zij ontvingen hiervoor brede steun uit de bergsportwereld.

Op 1 juli as. zal de start van de beklimming van de ‘stenen koning’ plaatsvinden vanuit de ruige ‘Lenta’ vallei. Dit is een gebied vol fascinerende oudheden, bossen, verschillende diersoorten, weiden, ruisende beekjes en weinig gebruikte paden. Op zaterdag 30 juni zullen wij de nacht doorbrengen in de Alpetto hut (2300 m), de oudste nog bestaande ‘Club Alpino Italiano’ hut. De bewuste avond zullen onze LIPU (Lega Italiana Protezione Uccelli) vrienden van Asti een vogel bevrijden die behandeld is in één van hun dierenklinieken. Dit mag met recht een symbolisch gebaar van vrijheid en harmonie met de natuur worden genoemd.

De volgende morgen zullen de bergbeklimmers de confrontatie aangaan met de 3841 meter hoge Monviso, terwijl de wandelaars stoppen bij Sagnette pas (2900 m). Aldaar verzamelen wij ons om het evenement af te sluiten. Dit gebeurt in aanwezigheid van de voorzitter van MW Italia.
De ‘Lenta’ vallei is als vertrekpunt gekozen vanwege zijn ongerepte natuur. De vallei is intact gebleven dankzij de inzet van mensen die zich met veel moed en vastberadenheid hebben verzet tegen iedere poging om de vallei om te toveren tot een toeristische trekpleister, dan wel deze vol te bouwen met ski-installaties, dammen en hydro-elektrische installaties. Dit is het soort berggebied dat wordt gezocht door mensen die op zoek zijn naar afzondering en stilte. Met het organiseren van onze klim hopen wij dat de gevoelens voor dit prachtige gebied op de juiste manier tot uitdrukking worden gebracht. Wij zullen een bericht van hoop versturen waaruit blijkt dat de wonderen van de Lenta vallei een voorbeeld zijn voor het behoud van ongerepte natuur op grote hoogte.

Voor meer informatie en de verplichte verzekering neem contact op met: Susanna Gonella, 327.9104555.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *